Kam směřuje sociální demokracie - nebo jen klame a vykrádá?

17. 8. 2020

Musím se s Vámi podělit o můj údiv a překvapení nad zahájením volební kampaně ČSSD, kterou dnes spustil Jan Hamáček. První věc, která mi padla do oka jsou barvy. Teda jedna konkrétní, která mi na volebním plakátě chybí a jedna, která je tam podle mne "omylem".

Jistě si všichni vzpomínáte na rok 2012 a onu "oranžovou tsunami". Velké vítězství ve většině krajů a velký úspěch, který se již několik let neopakuje. A pokud by se náhodou zopakoval, bude to ještě "oranžová tsunami" nebo už tsunami červená. A nechce se mi říci ani červené ale spíš rudá. Právě ta je totiž jasně deklarována na plakátě i v oblečení pana ministra na úvodní tiskové konferenci. Jak si to má volič vysvětlit. Mne osobně napadá jen to, že ČSSD už nevykrádá jenom obsah volební kampaně ale v tomto případě i formu a to je právě barva, kterou se již dlohodobě deklarujeme my a naše strana. To už je sociálním demokratů málo jejich oranžové a musí sahat i k takovým podpásovkám. Nebo snad dospěli k závěru, že jejich tradiční barva není dostatečnou zárukou volebního úspěchu? V případě dobrého volebního úspěchu budou výsledky prezentovat jako "rudá tsunami". Asi těžko. Tak jak si to má volič vysvětlit.

V každém případě přeji všem voličům dobrý volební výsledek, a to takový, který jim zaručí dobré fungování kraje. Rozvoj a prosperitu kraje, bez drakonických změn a nepředvídaných kroků. Dobré životní prostředí, klid na práci a rodinný život a dobré sousedské vztahy. A to bez ohledu na barvu. Ale přiznejme si upřimně, ta rudá je přeci jenom naše.