Položení kytice u památníku Salašské tragedie

27. 4. 2020

V neděli 26. 4. 2020 byla europoslankyní za KSČM Kateřinou Konečnou a poslankyní PS PČR Marií Pěnčíkovou položena kytice, jako vzpomínka na oběti II. světové války v obci Salaš. Připomněli tak vzpomínku na nesmyslou obět Salašských občanů na samém sklonku války a činnost partizánského oddílu Olga na pomezí Kroměřížska a Slovácka. V roce 1945 příslušníci gestapa převlečeni do ruských uniforem a smíchaní s Vlasovci sem dorazili pod záminkou údajného náboru partyzánů. Devatenáct z dvaceti mužů, kteří jejich výzvy uposlechli, zákeřně a brutálně povraždili. Dvacátou obětí byla žena projíždějící na kole. Zdrcené zbylé obyvatele vesničky ochránili nedlouho po tragédii příslušníci partyzánského oddílu Olga a krutou ironií je, že pouhý den poté, v pondělí 30. dubna brzy ráno byla obec svobozena rumunskými vojáky.

Při této příležitosti navštívili a položily květiny i na památném pietním místě na Bunči v Chřibech.