Co se v mládí naučíš ..… ( opravdu )?!

7. 2. 2021

Nedávno se ve Slováckém deníku objevil pozoruhodný článek,  týkající se iniciativy žáků výtvarného oboru  Základní umělecké školy z Uh. Hradiště. Novátorská výchovná  metoda, údajně zpestřila veřejné prostředí města a okolí. Aktivní žáci, pod  pedagogickým vedením fotografa Marka Malůška , zaplnili výlepové plochy vybranými citáty rozličných osob.  Z věkového složení aktérů je zjevné, že výběr autorů a obsah textů, byl pečlivě vybrán a účelově  prezentován. Zástěrka podstaty akce  názvem happening,  může projít snad  ogranizátorům  Gira, ne však vzdělávací organizaci a jeho pedagogickým pracovníkům, (prý) mající odpovědnost za výchovný proces.

Z mnoha podivných výplodů,  jistě kolemjdoucí zaujala např. citace výroku “ politika je jedinou profesí na světě, pro kterou nepotřebujete žádnou kvalifikaci “ . Osobně jsem si to přeložil, jako punc neschopnosti a hlouposti všech, kteří se zabývají  (živí) “ politikou”! Takže, do jednoho pytle byli “mládeží” hozeni  poslanci, senátoři ,hejtmani, starostové,zastupitelé atd.atd. Světlou vyjímkou jsou pouze TI, kteří zajišťují požadovaný profit ( pozice,funkce, finance,dotace) a jsou na té správné “straně” – tito  mají dočasnou imunitu!  . Lepící děti , mající příslušný životní přehled,  pak pomáhají zklouznutí na úroveň levného populizmu. Vlastně ON  je docela drahý , neboť zajišťuje samozvaným všeználkům pohodlné  zázemí a to např. z prostředků městského rozpočtu ! Asi není náhoda, že hlavním  “výchovným poradcem” byl fotografický odborník na  tvorbu  sugestivního  pocitu údajné autenticity ve věznici v UH   a spolutvůrce hrůzných  teorií spolku Memoria. Zde platí  výmluvný  výrok hvězdy demokracie W. Churchilla “Lež oběhne půl světa, dřív než má pravda příležitost si natáhnout kalhoty“ !

Co bude dál ? Nezbývá než doufat, že se mládež OPRAVDU něco naučí !!!

Miroslav Berka