Vše o volbách do Zastupitelastva Zlínského kraje

14. 9. 2020

Přehled volebních materiálů, kandidátů a volební program najdete na krajských stránkách KSČM  ZDE.

Volební program

Čtyři roky středopravicové vlády, v čele s KDU-ČSL, v našem kraji nepřinesly žádané výsledky. Stagnace, prosazování neověřených kroků a nehospodárnost při čerpání krajského rozpočtu jsou znaky vedení kraje v uplynulém období. Projevilo se to především ve zdravotnictví, kde se nepodařilo dokončit stabilizaci nemocnic. Klesá spokojenost personálu a nefunkční je i ekonomika v Krajské nemocnici Tomáše Bati. Také v oblasti dopravy jsme se nedočkali pozitivních změn pro cestující ve veřejné dopravě ani udržení tempa investování a rozsahu oprav komunikací II. a III. tříd.

KSČM má dlouhodobou kontinuitu programových cílů, bez nahodilých a účelových vlivů, a to ve všech oblastech působnosti našeho kraje.

Jsme připraveni v nastávajícím volebním období dokázat správnost nastoupené cesty. Volební program KSČM v naprosté většině reaguje na oprávněné podněty občanů našeho kraje.

Na co se zaměříme do roku 2024:

1. Zaměstnanost a ekonomický rozvoj

• redukce výdajů rozpočtu na základě jejich hloubkové analýzy o minimálně 600 milionů Kč ročně tak, aby vyrovnaly výpadek příjmů následkem pandemie COVID-19
  • využití dotačního programu k překonání koronakrize, spolufinancovaného z prostředků EU, pro restart ekonomiky, minimalizaci nárůstu nezaměstnaných a fungování služeb, potřebných k životu našich občanů
  • podpora drobného a malého podnikání, zejména v oblasti komunálních, sociálních a turistických služeb a zemědělství
  • důraz na činnost „Technologického inovačního centra“ se zaměřením na podporu efektivní činnost vědeckých a výzkumných institucí a jejich propojení s firmami, s cílem realizovat nové poznatky v praxi
  • tlak na firmy na zachování zaměstnanosti a zvyšování nízkých mezd v kraji a tím i udržení a zlepšení životní úrovně
  • účinné podmínky pro vstup investorů do Strategické průmyslové zóny v Holešově, přehodnocení dalšího postupu vůči námitkám ekologických aktivistů

2. Školství, mládež a sport

• co nejvyšší zaměstnanost absolventů racionálním přizpůsobením oborové nabídky středních škol, učilišť a vyšších odborných škol trhu práce
  • podpora spolupráce škol, učilišť a firem
  • pokračování v programu Podpora řemesel s pravidelnou aktualizací seznamu podporovaných oborů